En tehlikeli uyuşturucu: meth

En son Küresel Uyuşturucu Araştırması’nın (GDS) sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, dünyanın en tehlikeli uyuşturucu maddesi -kısaca meth olarak da bilinen- metamfetamin ya da amfetamin. Araştırmada ikinci sırayı, halk arasında bonzai olarak bilinen sentetik esrar alırken onun hemen arkasında ekstazi ( MDMA ) yer aldı.
Araştırmacılar, bir ilacın tehlike seviyesini belirlemek için, ilacı kullanan kişilerin acil tıbbi yardım alma ihtimalini göz önünde bulundurdu. 6 bin metamfetamin kullanıcısından alınan bilgiye göre, metamfetamin kullanan kişilerin, yıllardır ‘en tehlikeli uyuşturucu’ olarak nitelendirilen bonzaiyi kullanan kişilere göre hastaneye kaldırılma ihtimalinin daha yüksek olduğu belirlendi. Rapora göre, bu araştırma, acil tıbbi yardım ihtiyacına göre uyuşturucuların etkisini sıralayan ilk çalışma oldu.
Verilere göre ‘meth’ kullanıcılarının yüzde 4,8’i (yani yaklaşık her 20 kişiden biri) uyuşturucuyu kullandıktan sonra hastaneye kaldırılıyor. Kullanıcıların cinsiyetlerine bakıldığında, kadınların hastaneye kaldırılma ihtimalinin erkeklere göre iki kattan fazla olduğu belirlendi (kadınlarda yüzde 8,2; erkeklerde yüzde 3,7). Bonzai kullanan erkeklerin hastaneye kaldırılma oranı ise yüzde 4,2 olarak belirlendi.

Beyin kanaması ve akciğer sönmesine yol açabiliyor
Tüm veriler bir araya geldiğinde, meth kullanıcılarının hastaneye kaldırılma ihtimalinin, bonzai ve ekstazi kullanıcılarının acil servis ihtiyacının toplamından daha fazla olduğu görüldü. Meth’in kullanıcının vücudunda yarattığı ani ve şiddetli değişiklikler bu ilacı kullanan kişilerin daha sık hastaneye başvurmasının sebebi olabilir. Hem zihinsel hem fiziksel etkileri bulunan ilacın etkileri arasında yüksek kan basıncı, hızlı ya da düzensiz kalp atışı, beyin kanaması, sarsılma ve hatta hava basıncındaki ani değişiklikler sebebiyle akciğer sönmesi bulunuyor. Uzun süreli meth kullanıcılarında ise etkiler daha fazla hasar bırakabiliyor. Vücut ağırlığında ani düşüş, uykusuzluk; böbrek, kalp, akciğer ya da karaciğer yetmezliği; artan yaraların iltihaplanması, psikotik semptomlar ve bilişsel yeteneklerin kaybı gibi sonuçlar uzun süreli meth kullanıcılarında görülebiliyor.

Tüm bu yan etkilere rağmen Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada 24,7 milyon meth kullanıcısı var. Bu uyuşturucu maddeleri kullanıp tamamen güvende olmak mümkün değil ancak yine de kullanmak isteyenlerin, kendilerinin ve çevresindekilerin can sağlığı için en azından araç kullanmaktan, banyo yapmaktan ve bıçaklarla oynamaktan uzak durması öneriliyor.

Bir Cevap Yazın